De zoektocht van de gemeente Amsterdam naar illegaal verhuurde woningen heeft afgelopen jaar veertienhonderd woningen opgeleverd. Particuliere huisbazen verhuurden 344 woningen illegaal, corporaties 563 woningen en er werden 493 leegstaande woningen gevonden. In totaal zijn er 470 boetes opgelegd.

Inmiddels worden de woningen weer legaal bewoond, stelt de gemeente. Net als in 2019 was illegale onderhuur de meest voorkomende vorm van woonfraude. Bij corporatiewoningen werd er op 514 adressen illegaal onderverhuurd en bij particuliere woningen op 190 adressen. Ook werden er tien boetes uitgedeeld aan de huurders zelf om onderhuur aan te pakken. Het ging in 154 gevallen om illegale vakantieverhuur bij particuliere huisbazen.

Als een huurder wordt betrapt op woonfraude, raakt hij of zij de woning kwijt. Ook kan de huurder sinds vorig jaar een boete krijgen van maximaal 20.750 euro.

Afgelopen jaar hebben 683 Amsterdammers illegale onderhuur gemeld. Illegale vakantieverhuur werd door de coronapandemie vorig jaar veel minder vaak gemeld. Bij particuliere huisbazen ging het in 154 gevallen om illegale vakantieverhuur.