De Westlandgrachtschutsluis, die al ruim twintig jaar niet wordt gebruikt, gaat dit vaarseizoen weer open. De sluis zorgt voor verbinding tussen de grachten en Sloterplas, waardoor de druk op de grachten afneemt.

Vanaf aanstaande vrijdag kunnen watersportliefhebbers al gebruikmaken van de nieuwe vaarroute.

De sluis, die dateert van 1963, wordt al ruim twintig jaar niet gebruikt. In 2018 zou ze al geopend worden, maar de aanbesteding voor het op afstand openen van de sluis liep vertraging op.

Uiteindelijk komt die automatisering ook pas in 2022 op gang, is de verwachting. Tot die tijd zullen twee medewerkers de sluis bedienen. "Handmatig bedienen betekent hier dus het ter plaatse met spierkracht bedienen van de sluis", zegt een woordvoerder van het stadsdeelbestuur.

Het sluiswachtershuisje zal uiteindelijk een hotelstatus krijgen.

'Westlandgrachtschutsluis was ontbrekende schakek in sloepennetwerk'

De Westlandgrachtschutsluis was de nog ontbrekende schakel in het 'sloepennetwerk' van Amsterdam. In 2010 werden de Cramer- en de Akersluis, ook in Nieuw-West, al geopend als onderdeel van de 'Watervisie 2040' van de gemeente. Deze sluizen zijn al wel op afstand bedienbaar.

Het openen van de Westlandgrachtschutsluis betekent een verbinding tussen de grachten binnen de ring en de Sloterplas. "Voor watersportliefhebbers ontstaan zo veel meer vaarmogelijkheden", zegt stadsdeelbestuurder Erik Bobeldijk.

Het vaarseizoen eindigt dit jaar op 31 oktober.