Arnold Karskens, voorzitter van omroepvereniging Ongehoord Nederland, is zondagmiddag door de politie meegenomen op het Museumplein. Het gaat volgens een politiewoordvoerder om een "ongelukkige samenloop van omstandigheden".

Karskens deed verslag van de demonstratie tegen de coronamaatregelen, iets wat hij al vaker heeft gedaan. Hij filmde met zijn mobiele telefoon en interviewde demonstranten, ook nadat de meeste demonstranten waren vertrokken. Op beelden die hij zelf maakte, is te horen dat een ME'er zegt dat hij van de pelotonscommandant mee moet komen.

De verslaggever had een officiële politieperskaart van journalistenvakbond NVJ bij zich. Met zo'n perskaart mogen journalisten hun werk doen in door de politie afgezette gebieden om verslag te doen van bijvoorbeeld ongevallen, demonstraties, rellen en calamiteiten.

"Ondanks het feit dat ik dus een officiële politieperskaart heb, moet ik mee met de bus", aldus Karskens. "Dit lijkt heel erg op toestanden in Oost-Europa en in landen waar ik wel meer heb gewerkt. De persvrijheid in Nederland is tanende."

Een woordvoerder van de politie zegt dat Karskens zoals het er nu naar uitziet terecht was gekomen in de groep van demonstranten die een sitdown deed toen de politie ingreep. Die groep is na meerdere waarschuwingen opgepakt. Omdat hij opging in de menigte, zou het niet duidelijk zijn geweest dat Karskens een journalist was.

"Er is heel vaak gevraagd om het terrein te verlaten en er waren heel veel waarschuwingen gegeven. Als hij er dan tussen blijft zitten, neemt hij zelf ook een risico", zegt de woordvoerder. Volgens haar gold de vordering om te vertrekken ook voor journalisten met een perskaart. Wel is Karskens, nadat duidelijk werd dat hij een perskaart had, na de rit met de bus vrijgelaten.