Binnen de Nationale Politie zijn spanningen ontstaan over de volgens veel agenten te milde aanpak van racisme en discriminatie binnen de eigen organisatie, zegt de Amsterdamse politiebaas Frank Paauw in e-mailverkeer tussen hem en Amsterdamse agenten, dat in handen is van NRC.

In de mail staat dat er "behoorlijk wat collega's en partners" zijn die het "als pijnlijk ervaren" dat er niet nadrukkelijker wordt opgetreden tegen discriminatie. "De uitlatingen zorgden al eerder terecht voor verontwaardiging en ook de strafmaat roept nu emotie op."

De directe aanleiding is de straf die vijf Rotterdamse agenten vorige maand kregen nadat zij zich in een appgroep herhaaldelijk racistisch hadden geuit. Zij noemden burgers onder meer "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". De sanctie hiervoor was slechts een schriftelijke berisping.

"Ik hoop nog steeds dat we als organisatie veranderen. Politiemensen die vinden dat dit een gepaste straf is, maken deel uit van het culturele probleem", laat een agent weten aan NRC.

Afgelopen donderdag was er overleg tussen de eenheidsleiding en verschillende netwerken binnen de politie. Paauw schrijft met collega's "een vuist te willen maken" tegen discriminatie.