Kermisexploitanten stonden donderdagmiddag met 150 personen op de Dam om hun onvrede te uiten over een gebrek aan financiële steun vanuit de overheid. Volgens 'kermiskoning' Frans Stuy is de situatie zeer zorgelijk.

"Wij hebben in de winter gewoon geen inkomsten. En als je dan die maanden pakt, hebben wij geen recht op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL, red.). Op dit moment staat 70 procent op omvallen", aldus Stuy.

"Dit is nu het tweede jaar waarbij we geen perspectief hebben. Wij hebben keihard gewerkt en hebben spullen van miljoenen euro's. Dan horen ze ons te helpen."

Ook in vijf andere steden werd donderdag gedemonstreerd. Kermisexploitanten zeggen hardere acties niet uit te sluiten als hun situatie niet op korte termijn verandert.

In juli vorig jaar wilde Stuy gaan demonstreren op het Museumplein, maar de demonstratie werd een paar dagen van tevoren afgezegd na een gesprek met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Het gesprek leidde tot zoveel boosheid, dat Stuy vreesde voor ongeregeldheden.