De politie acht de kans zeer waarschijnlijk dat de man die afgelopen donderdag Ajax-hooligan Martin van de P. doodschoot hem al een dag eerder stond op te wachten. De verdachte zou vorige week woensdag hebben rondgehangen bij de school van de zevenjarige dochter van Van der P.

In het opsporingsprogramma Bureau 020 geeft de politie informatie over het signalement en de vluchtroute van de schutter.

De 56-jarige Van de P. had donderdag 4 maart zijn kind van school gehaald. Even verderop op de Alexander Dumaslaan werd hij om 14.10 uur dodelijk geraakt. Op dat moment waren er meer mensen die hun kinderen op hadden gehaald. Het slachtoffer overleed ter plekke. De politie weet inmiddels zeker dat de schutter bewust toesloeg toen Van de P. met zijn kind was.

"Wij denken dat de schutter een dag eerder rond dezelfde tijd ook al rondhing bij het schoolplein en de Alexander Dumaslaan. Toen is de dochter door iemand anders opgehaald en is hij weer vertrokken. Een dag later was hij terug en heeft hij alsnog toegeslagen. Het is een bijzonder kille liquidatie, ouders en kinderen zijn heel bang geweest en waren zeer aangedaan", aldus Marijke Stor van de politie Amsterdam.

Het meisje wordt zo goed mogelijk opgevangen. De politie heeft een signalement van de schutter en hoopt dat getuigen zich gaan melden.

De man was lopend en gekleed in een parka, mogelijk van het merk Krakatau. Volgens de politie Amsterdam gaat het om een getinte man tussen de 1.80 en 1.90 meter lang. De politie meldt dat de man een lichtkleurig wegwerpmondkapje op zijn gezicht had. De verdachte droeg donkere kleding, een broek met smalle pijpen en donkere schoenen.

"Wij roepen mensen op die denken dat ze de schutter hebben gezien afgelopen donderdag, maar zeker ook de dag daarvoor rond het moment dat de school De Schakel uitging. Misschien is andere ouders daar iemand opgevallen die de situatie leek te verkennen en daar niet hoorde", zegt Stor.