Erxinio L. (21) en Darnell T. (22) zijn vrijdag veroordeeld tot respectievelijk elf en zeven jaar gevangenisstraf voor een dodelijke schietpartij in parkeergarage The Bank aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Het slachtoffer was de 24-jarige Orpheo Gefferie uit Almere.

De 21-jarige L. moet elf jaar de cel in voor doodslag. Hij vluchtte na de schietpartij en werd pas vorige week opgepakt in het Spaanse Valencia. T. kon snel na het incident worden aangehouden en is veroordeeld voor medeplichtigheid aan doodslag.

Op de desbetreffende zaterdagochtend,18 mei 2019, hield een groepje mensen nog een kleine afterparty in de parkeergarage na het uitgaan. Uit camerabeelden blijkt dat er een ruzie ontstond bij de betaalautomaat nadat een jongen probeerde voor te dringen.

De twee verdachten, T. en L., waren volgens de rechtbank betrokken bij de ruzie. Op het bewuste moment zou L. tegen T. hebben gezegd "dat ding te halen", waarna T. naar een auto liep en iets pakte dat op een wapen leek. Iets later schoot L. het 24-jarige slachtoffer dood.

Op basis van onder meer camerabeelden stelt de rechtbank vast dat de twee verdachten betrokken zijn geweest bij de schietpartij. De rechtbank kan niet vaststellen dat de schutter van tevoren het plan had om Gefferie dood te schieten. Daarom is er geen sprake van moord.

De rechtbank rekent de twee mannen hun daad zwaar aan. "Beide mannen hebben geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden genomen: ze lieten hun slachtoffer zwaargewond achter en sloegen op de vlucht", aldus de rechtbank. Naast hun celstraf moeten de twee mannen de nabestaanden in totaal ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen.