Amsterdamse jongeren die dak- en thuisloos zijn of dreigen te worden, kunnen vanaf woensdag een app installeren. De zogeheten Straatapp bevat praktische informatie over waar zij onder meer goedkoop kunnen slapen, douchen en eten.

De app bestaat uit negen thema's en is bedoeld voor dakloze Amsterdamse jongeren van 16 tot 24 jaar. Nadat de site via wifi eenmaal is bezocht en is geïnstalleerd als app, is deze offline te gebruiken. De app is is bedacht door jongeren van stichting Don Bosco Straatvisie, nadat zij zelf ondervonden hoe moeilijk het is om informatie te vinden als je op straat komt te staan.

De app geeft ook informatie over waar jongeren terechtkunnen voor een luisterend oor of welke instantie kan helpen met schulden. Ook staan er plekken in waar ze gratis hun telefoon kunnen opladen of waar gratis wifi te vinden is. Verder is er specifieke informatie te vinden voor jongeren met een lhbti-achtergrond.

Volgens zorgwethouder Simone Kukenheim kan de app bijdragen aan het terugdringen van jeugddakloosheid. "Als je als jongvolwassen opeens op straat komt te staan, dan is dat heftig. Je hebt geen vaste woon- en verblijfplaats, vaak geen vast inkomen en bent helemaal op jezelf aangewezen. Hoe houd je jezelf dan staande? Daarom juichen we het initiatief van deze Straatapp toe."