Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot nu toe meer dan zestig verdachten gedagvaard vanwege betrokkenheid bij de rellen op het Museumplein op 17 en 24 januari. Van de veertig meerderjarige verdachten die inmiddels voor de rechter hebben gestaan, zijn er 31 veroordeeld.

Het merendeel van de verdachten die voor de rechter stonden vanwege openlijke geweldpleging en het negeren van een bevel van de politie, is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, aldus het OM.

Een 22-jarige man uit Purmerend stond de afgelopen periode tweemaal voor de rechter, eerst op verdenking van openlijke geweldpleging op 17 januari, later voor hetzelfde feit op 24 januari. Hij is bij elkaar opgeteld veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van twee maanden.

De meerderjarigen - allen man - die zijn gedagvaard variëren in leeftijd van 18 tot 71 jaar, maar het zijn vooral twintigers en dertigers, aldus het OM. Veertien mannen wonen in Amsterdam, de andere komen uit de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Friesland, Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland.

De rechter sprak twee verdachten vrij en zeven zaken werden aangehouden omdat de rechter de verdachten of getuigen nog wil horen. Het OM heeft op dit moment in zes zaken hoger beroep ingesteld. Ook de komende tijd zijn er nog zittingen met betrekking tot de rellen op het Museumplein.