De Hogeschool van Amsterdam (HvA) wint 1,2 miljoen euro bij de Nederlandse Hogeronderwijspremie. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) reikte dinsdagmiddag prijzen uit aan zes onderwijsinstellingen. Hierbij won de HvA de eerste prijs.

De HvA won de prijs met LeerLevels, een begeleidingsapp die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. De app maakt het mogelijk om kansengelijkheid te vergroten bij de doorstroming van het middelbaar naar het hoger onderwijs. Leerlingen krijgen daarbij persoonlijke begeleiding, ongeacht hun achtergrond.

De beoordelingscommissie roemt de app vanwege de potentie om aan gelijke kansen voor studenten te werken. HvA-docent Youssef El Bouhassani, een van de oprichters van LeerLevels, kreeg de premie dinsdag uit handen van de minister. Het geld mag door het team van docenten worden besteed aan de vernieuwing of verbetering van het hoger onderwijs.

Ook waren er prijzen voor de Hogeschool Utrecht, Windesheim, de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit. In totaal is er jaarlijks 5 miljoen euro te verdelen.