Sinds maandagochtend is het nooit eerder vertoond kunstwerk Scène de Rue à Montmartre van Vincent van Gogh te zien bij veilinghuis Sotheby's aan de Emmalaan in het Amsterdamse stadsdeel Zuid. Het schilderij is meer dan honderd jaar binnen de collectie van een familie gebleven.

Tijdsloten om het werk van dichtbij te zien zitten al vol, laat het veilinghuis weten.

Op het moment van schilderen woonde Van Gogh samen met zijn broer in Parijs. "Dit werk laat Van Goghs ontdekking van een nieuwe stad zien, maar ook zijn eerste ontmoeting met de impressionisten en de pioniers van de avant-garde, die leidde tot een artistieke transformatie", zegt het veilinghuis Sotheby's. "De donkere tonen uit zijn vroege werken maakten hier plaats voor sprankelende kleuren."

Volgens het veilinghuis werd in Montmartre de basis gelegd voor Van Goghs kenmerkende kleurrijke stijl. Hij was onder de indruk van deze stad waar molens als ontmoetingsplaatsen dienden. "Parijzenaren kwamen er om te dansen, drinken en ontspannen. Van Gogh biedt een levendige en originele blik op een Parijse wijk die een bijna mythische status had voor vele generaties kunstenaars", aldus Sotheby's.

Het werk zal ook de veilinghuizen van Sotheby's in Londen en Parijs aandoen. Op 25 maart wordt het schilderij geveild. De verwachting is dat het tussen de 5 en 8 miljoen euro zal opleveren.