Ongeveer tachtig actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend actiegevoerd op de Overtoom in Amsterdam. Ze blokkeerden de weg en sommige actievoerders hadden weinig kleding aan. Na een uur greep de politie in.

In de aanloop naar de verkiezingen houdt de groep meerdere protestacties om aandacht te vragen voor het klimaat.

De Overtoom is inmiddels "ontbonden" door de driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef). Burgemeester Femke Halsema heeft een noodbevel afgegeven.

De demonstranten kregen nog kans om weg te gaan. Als ze niet zouden gaan, zouden ze bestuurlijk verplaatst worden, waarschuwde de gemeente.

Omdat de betogers vervolgens bleven zitten, zijn ze door agenten opgetild en naar een gereedstaande bus gebracht. Of er aanhoudingen zijn verricht, heeft de politie nog niet bekendgemaakt.

De actievoerders hadden wel mondkapjes op en hielden afstand. Ook in andere steden gingen de activisten de weg op. Komend weekend staan er meer acties gepland.

Ook demonstratie bij het Rijksmuseum

Ook op het Museumplein waren vrijdag tientallen milieuactivisten van Extincion Rebellion. Ze bleven daar een paar uur en rond 12.30 uur vertrokken ze naar de Stopera waar ze hun protest wilden voortzetten.

Bij het Rijksmuseum werden ze staande gehouden. Aan beide kanten stonden politiewagens paraat die de toegangen blokkeerden toen de groep er in liep. Ook deze demonstranten worden bestuurlijk verplaatst.