De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam biedt als eerste Nederlandse onderwijsinstelling gratis menstruatieproducten aan. Op initiatief van de studentenvakbond SRVU is daar het eerste kastje met de producten neergezet. De studentenbond hoopt dat door dit initiatief meer instanties zullen volgen.

In landen als Schotland, Engeland en Nieuw-Zeeland zijn menstruatieproducten al langer gratis. "Er is hier in Nederland een poging gedaan in de politiek, maar helaas zonder vervolg", aldus vicevoorzitter Kata Rakic van de SRVU.

De studenten die nieuwspartner AT5 donderdagmiddag sprak, zijn positief. "Ik heb er zelf natuurlijk niet veel baat bij", aldus een mannelijke student. "Maar ik denk dat de gemiddelde vrouwelijke student dit wel kan waarderen." Een ander: "Je hebt altijd weleens dat je het vergeet of dat je net ongesteld wordt, dus nu kan je het zonder gêne hier pakken."

Op de vraag of juist studenten de groep zijn die menstruatieproducten gratis moeten krijgen, antwoordt Rakic dat ook studenten soms krap bij kas zitten. "En soms kom je ook gewoon tekort in nood en dan kun je bij ons terecht."