De politie heeft woensdag aan het begin van de avond opgetreden in het Amsterdamse Vondelpark om een einde te maken aan de grote drukte. Vanwege het mooie weer kwamen daar duizenden bezoekers samen.

"Dit is opnieuw een massale overtreding van de coronaregels", aldus burgemeester Femke Halsema in een verklaring. "De aanwezigen tonen geen enkel respect voor iedereen in de stad die zijn best doet om meer besmettingen te voorkomen."

"Het park is geen festivalterrein. De driehoek komt vanavond bijeen om een afkoelperiode voor het Vondelpark te bespreken", aldus Halsema.

Eerder riep de gemeente Amsterdam bezoekers nog op om naar een andere plek te gaan, omdat de afstandsmaatregelen niet werd nageleefd. Daar werd geen gehoor aan gegeven, waardoor de politie overging tot ontruiming.

Tijdens de politie-actie bekogelden enkele bezoekers de agenten met flessen. Een omstander raakte daarbij gewond. Hij is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Twee personen zijn aangehouden. Eén van hen wordt ervan verdacht een fles te hebben gegooid naar de politie. Een tweede persoon werd aangehouden voor belediging.

Politie treedt op in Vondelpark vanwege grote drukte
64
Politie treedt op in Vondelpark vanwege grote drukte

Woensdag meldde de gemeente al dat alle ingangen van het Vondelpark bij grote drukte tijdelijk gesloten kunnen worden. Daarnaast kan er extra gehandhaafd worden op de coronamaatregelen, kunnen fietsers worden geweerd of kunnen alleen de zijingangen dicht gaan. Dat gebeurde een jaar geleden ook.

Afgelopen zondag werd in het Vondelpark nog een groot feest beëindigd. Volgens een aanwezige waren er op dat moment ongeveer vijfhonderd mensen aanwezig. Nadat de politie arriveerde, vertrok iedereen uit het park.