De twee portiers van het W Hotel aan de Spuistraat in het centrum van Amsterdam krijgen geen straf. Dat heeft de rechter dinsdag geoordeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat de twee cocaïne aan gasten van het hotel verkochten.

Om de verkoop van cocaïne te bewijzen, kochten agentes in burger in 2018 drugs. De twee portiers zijn daarna ontslagen door het hotel.

De portiers gaven tijdens de zitting toe dat ze een kleine hoeveelheid cocaïne hebben verkocht. "Whatever, whenever. Dat is het motto van het W Hotel", zei een van hen.

"Vijf agenten maanden aan het werk voor een paar schamele grammetjes coke. Dat had wel anders gekund", zei een van de advocaten van de portiers. Ze zeiden eerder tegen AT5 al dat ze de indruk hadden dat de agenten te ver gingen.

De officier van justitie eiste dinsdagochtend dertig uur taakstraf. De zwaarste straf, het ontslag, zou namelijk al gegeven zijn. Maar die taakstraf komt er dus niet. De rechter vond de pseudokoop door de politie op zich toelaatbaar, maar bij de uitvoering ging het mis en daardoor was het uitlokking.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep. Het OM vindt dat de rechter te weinig gekeken heeft naar "de specifieke omstandigheden van deze casus". In hoger beroep zal het OM nog een keer een taakstraf van dertig uur eisen tegen de twee mannen die dinsdag terecht stonden. Een derde portier moet in april nog voor komen.