De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau 020 beelden vrijgegeven van een man die verdacht wordt van poging tot doodslag. De man schoot met vuurwapens tussen winkelend publiek in winkelcentrum Amsterdamse Poort in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost.

Bij het incident werd een man door kogels in zijn arm geraakt, anderen moesten wegduiken om zichzelf in veiligheid te brengen.

Eerder waren er al beelden te zien op sociale media van een man die bij de Albert Heijn aan het Bijlmerplein een pistool op iemand richt en vervolgens schoten lost.

Nu heeft de politie bewakingsbeelden naar buiten gebracht. Hierop is te zien hoe de verdachte op zondag 3 januari rond 16.00 uur vanaf de Bijlmerdreef richting de winkelpassage loopt. Voor een belwinkel haalt hij een vuurwapen uit zijn jas en begint te schieten op een andere man. Naast deze man zijn er ook vijf anderen die moeten wegduiken voor de kogels.

'Schutter verdacht van poging doodslag of zelfs moord'

"Wonder boven wonder vallen er, buiten de man die in zijn arm wordt geraakt, geen andere gewonden bij het schietincident. Het is voor omstanders en aanwezigen in de belwinkel een zeer heftige ervaring geweest. Dit had ook heel anders kunnen aflopen", zegt Jelmer Geerds van de politie Amsterdam.

"Op het moment van het schietincident waren er veel mensen aanwezig, zowel in de winkelpassage als in de belwinkel. Toch besloot de verdachte meerdere malen te schieten op het slachtoffer en nam hij daarbij het risico mogelijk ook anderen te raken. Hij wordt dan ook verdacht van poging tot doodslag of zelfs moord", aldus Geerds.

De schutter wordt tussen de 1.80 en 1.85 meter lang en tussen de 24 en 30 jaar oud geschat. Ook heeft hij volgens de politie een licht tot donkergetinte huidskleur en een vadsig postuur.