Burgemeester Femke Halsema heeft het Museumplein en de straten rondom het plein zondag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat de politie er preventief mag fouilleren.

Het besluit volgt op de incidenten die naar aanleiding van een aantal verboden demonstraties de afgelopen weken zijn gebeurd. Op 17 januari kwamen tweeduizend demonstranten op de verboden demonstratie tegen de geldende coronaregels. Toen de politie het Museumplein wilde ontruimen ontstonden er rellen. Door relschoppers werd er geweld tegen de politie en ME gebruikt.

"De politie heeft de afgelopen weken honderden aanhoudingen verricht op en rond het Museumplein. Het is geen van deze personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven. Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen", zo laat de gemeente Amsterdam in een persbericht weten.

Het veiligheidsrisicogebied is ingesteld vanaf 11.00 uur. Het besluit is genomen in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).