De Amsterdamse politie heeft vrijdag op sociale media beelden geplaatst van een reddingsactie in het water van de Noorder IJpolder. Een 26-jarige vrouw was daar door het ijs gezakt op het moment dat ze haar hond uit het water trok.

De beelden zijn gemaakt door de camera van een politiehelikopter en staan op Instagram. Op de beelden is te zien dat een agent in een speciaal pak naar de vrouw toe zwemt en dat de twee daarna aan een touw naar de kant worden getrokken.

De hond van de vrouw was achter een vogel aan het ijs op gerend en zakte er toen doorheen. "Ze was aan het spartelen, we riepen haar en hoopten dat ze er op eigen kracht uit kon komen", zegt de vrouw tegen nieuwspartner AT5. Inmiddels is ze weer thuis en gaat het met zowel haar als de hond weer goed.

"Na twee minuten in het water stopte ze met zelf proberen en was ze eigenlijk dood aan het gaan", zegt de vrouw, die daarom over het ijs naar het wak toe kroop. Ze wist al dat het ijs slecht was en hoorde het scheuren, maar kon toch bij de hond komen.

"Toen ik haar bij haar nekvel vast had, was ik 25 kilo zwaarder en ben ik erdoorheen gezakt. Ik heb haar wel een zetje onder de kont gegeven en het ijs op gegooid, daarna rende ze naar mijn vriend."

Politiehelikopter filmt redding van vrouw uit wak in Amsterdam
47
Politiehelikopter filmt redding van vrouw uit wak in Amsterdam

'Je weet niet hoe snel je onderkoeld kunt raken'

Vervolgens probeerde de vrouw zelf uit het water te komen, maar het ijs brak telkens af. "Ik dacht toen: ik moet het ijs breken, zodat ik warm blijf. Ik ben best ver gekomen ook. Ik had denk ik 30 meter gedaan en de agent 20 meter. Hij gaf een touw en toen was het heel snel voorbij."

Ze heeft voor haar gevoel ongeveer dertig minuten in het water gelegen. Of ze zonder de hulp van de agent naar de kant had kunnen komen, weet ze niet.

"Je weet niet hoe snel je onderkoeld kunt raken", zegt ze. "Ik had zomaar kramp kunnen krijgen. Ik kwam wel vooruit, halve meter bij halve meter, dus ik weet niet of het gelukt was. Ik ben die agent heel dankbaar."