De politie heeft na de demonstraties van 17 en 24 januari op het Museumplein in Amsterdam inmiddels zestien verdachten buiten heterdaad aangehouden. Dat gebeurde in veel gevallen nadat ze op beelden werden herkend.

Tijdens de demonstraties werden al tientallen verdachten opgepakt. De afgelopen weken heeft de politie meerdere keren beelden van verdachten getoond die tijdens de protesten niet werden opgepakt. Ook werden sommige verdachten herkend door agenten.

De zestien verdachten komen uit heel Nederland en variëren in de leeftijd van 16 tot en met 71 jaar. Ze komen uit Heemskerk, Purmerend, Nijkerk, Heerenveen, Zwolle, Nijkerk, Arnhem, Schalkwijk en Zeewolde. Ook zitten er drie Amsterdammers bij. Ze worden allemaal verdacht van openlijke geweldpleging.

"Het onderzoeksteam heeft nog verschillende andere verdachten op het oog en verwacht zeker op korte termijn meer aanhoudingen te verrichten. Ook wordt er gekeken of het nog nodig is om nieuwe beelden extern te delen", meldt de politie vrijdag.

Daarnaast werd onderzoek gedaan naar "bedreiging en opruiing naar aanleiding van spanningen rond de avondklok". Er zijn twee Amsterdammers (`zeventien en negentien jaar oud) opgepakt voor opruiing.