Een schipper heeft donderdagochtend met zijn bootje het ijs op de Prinsengracht in Amsterdam ter hoogte van de Noordermarkt kapot gevaren. In dit gebied geldt een vaarverbod, zodat er de komende dagen mogelijk geschaatst kan worden.

"Hij is staande gehouden omdat iedereen op de brug ging roepen wat hij aan het doen was", aldus een buurtbewoner. "Toen zag hij pas dat de Eenhoornsluis dicht was en heeft hij rechtsomkeer gemaakt." De man leek niet door te hebben dat de tocht op het water verboden is.

Hoewel er een vaarverbod geldt in het gebied, heeft de man enkel een bekeuring gekregen omdat hij tegen de richting in voer, zo meldt nieuwspartner AT5. Daarmee heeft de schipper een bekeuring van 370 euro ontlopen.

Egbert de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit, heeft de IJsnota laten ingaan omdat er sprake is van strenge vorst in de stad. In sommige delen van de stad geldt daarom een vaarverbod, wat moet voorkomen dat het vormende ijs beschadigd wordt. Dit moet de kans om op de grachten te kunnen schaatsen vergroten.