Een groot deel van de trams van het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB rijden voorlopig niet in en rond de stad vanwege het winterweer. De metro's rijden een beperkte dienstregeling.

Het GVB heeft het tramverkeer op lijn 5 en 17 inmiddels opgestart. Momenteel wordt onderzocht op welke lijnen nog meer kan worden gereden. Wat het volgens het GVB lastig maakt, is dat in de stad veel trambanen worden gedeeld met ander verkeer.

"Dit zorgt ervoor dat de pekel die we in de wissels gooien, er door overig verkeer weer wordt uitgereden. Ook komt er daardoor sneller sneeuw op het spoor", aldus een woordvoerder.

Voor tram 26 worden pendelbussen ingezet. Rond 7.00 uur reden metro 51 en 53 niet, terwijl metro 50 en 52 met vertraging rijden. Alle bussen van het GVB rijden wel, maar reizigers moeten rekening houden met vertraging.

De NS rijdt dinsdag alleen met sprinters. Deze stoppen ook op kleine stations, zodat zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming kunnen worden gebracht. Waar het kan, worden treinen verlengd. Reizigers wordt geadviseerd de reis uit te stellen.