De politie heeft zondagmiddag 4 aanhoudingen verricht en 29 bekeuringen uitgeschreven op het Museumplein in Amsterdam vanwege het overtreden van de coronamaatregelen. Het gebied was door burgemeester Femke Halsema wederom aangemerkt als veiligheidsrisicogebied.

De gemeente had opgeroepen om niet te komen demonstreren op het Museumplein. Uit voorzorg was er flink wat politie op de been. "Op enig moment zagen we toch dat zo'n honderd mensen een demonstratie hielden", aldus een politiewoordvoerder.

De politie kan personen in een veiligheidsrisicogebied preventief fouilleren. 29 personen hielden zich volgens de politie niet aan de coronamaatregelen en zijn daarvoor bekeurd. Drie van de vier aangehouden personen konden zich niet legitimeren en één persoon had zwaar vuurwerk bij zich.

De afgelopen drie zondagen ontstonden ongeregeldheden op en rond het Museumplein. Zondag 17 januari gebeurde dat toen de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo'n tweeduizend mensen te ontbinden. De week erop kwamen er zo'n vijftienhonderd mensen en vorige week zo'n zeshonderd.