Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een 38-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht in oktober een buschauffeur te hebben mishandeld, nadat die hem had aangesproken op het niet dragen van een mondkapje.

De 67-jarige buschauffeur sprak de 38-jarige passagier begin oktober in Geuzenveld aan. Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is sinds 1 juni 2020 verplicht.

De verdachte zou de buschauffeur vervolgens de keel hebben dichtgeknepen en hebben geslagen en gebeten. Het slachtoffer raakte hierdoor bewusteloos. De verdachte zou ook over het lichaam van de chauffeur hebben gelopen, nadat die al bewusteloos was.

De man wordt verdacht van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. De buschauffeur liep een hersenschudding op. Ook had hij gekneusde ribben en een gehavend gezicht en gebit. Hij moest met een ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Een deskundige heeft vastgesteld dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie heeft dat meegenomen in de strafeis.