UvA-studenten hebben woensdagmiddag bij het Maagdenhuis aan het Spui in Amsterdam geprotesteerd tegen het bestuur van de universiteit. Ze vinden dat de decaan moet opstappen omdat hij in hun ogen te weinig tegen seksuele intimidatie doet.

In het najaar werd een docent van de opleiding Franse taal en cultuur door de universiteit op non-actief gezet na signalen van grensoverschrijdend gedrag. Maar de studenten vinden dat er meer maatregelen nodig zijn.

Tijdens het protest droegen de studenten kleding die bekend is van de serie Handmaid's Tale. "Deze kostuums worden vaak gebruikt bij #metoo-protesten om de pijn en het verdriet, wanhoop en de stilte te symboliseren en zichtbaar te maken in de publieke ruimte", vertelt studente Geertje Hulzebos aan nieuwspartner AT5.

Hanna Blom van de ASVA studentenunie spreekt van een "structureel probleem". "Studenten worden niet gehoord, het is niet veilig, er is geen mogelijkheid tot rechtvaardigheid, de reputatie van de universiteit wordt altijd verkozen boven de veiligheid van de student."

De universiteit is een onderzoek gestart, maar volgens Hulzebos wordt daar niet genoeg mee gedaan. "Heel goed dat er onderzoek is, maar ga nu eindelijk eens aan de slag met die aanbevelingen."