De rechter heeft maandagavond vijf mannen van tussen de 22 en 46 jaar veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de rellen op het Museumplein van 24 januari. Het vijftal kreeg straffen opgelegd uiteenlopend van veertig uur taakstraf tot zes weken gevangenisstraf, waarvan een deel voorwaardelijk.

De vijf mannen waren aanwezig op of nabij het Museumplein toen daar voor de tweede zondag op rij een verboden demonstratie tegen de coronaregels gehouden werd. Net als een week eerder moesten de politie en de mobiele eenheid (ME) ingrijpen om de demonstratie te beëindigen en ontstonden er rellen.

De rechter oordeelde dat vier van de vijf mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het negeren van het bevel van de politie om het plein te verlaten. Drie van hen gebruikten ook openlijk geweld tegen agenten, politiepaarden, honden en voertuigen van de politie. De vijfde veroordeelde was niet op het Museumplein aanwezig, maar heeft in de buurt van het plein geweld gebruikt tegen de politie.

Naast de cel- en taakstraffen moeten vier mannen die geweld hebben gebruikt ook 500 euro storten in een nog op te richten fonds. Met dat geld zal de schade aan het Museumplein hersteld worden.