De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft maandag besloten per direct cameratoezicht in te stellen op en rond het Museumplein. De camera's dienen als hulpmiddel voor het handhaven van de openbare orde.

In januari zijn er twee bijeenkomsten tegen de coronamaatregelen en het kabinetsbeleid geweest. Die momenten hebben geleid tot noodbevelen en grootschalige inzet van politie om het Museumplein te kunnen ontruimen.

Bij die twee demonstraties zijn in totaal 333 mensen aangehouden. Volgens de gemeente hebben de bijeenkomsten zware schade aan het plein veroorzaakt, van het straatmeubilair tot aan de grasmat. Daarnaast werd er zwaar vuurwerk afgestoken. Omwonenden hebben laten weten zich niet meer veilig te voelen in hun woon- en leefomgeving.

Volgens burgemeester Halsema zijn er voor de komende tijd meerdere demonstraties aangekondigd en zijn er weer oproepen gedaan om te demonstreren of bijeen te komen op het Museumplein. Gezien het risico op ordeverstoringen blijft de grootschalige inzet van politie daarom bestaan.

Naast dat er beveiligingscamera's geplaatst worden, zal de politie inventariseren waar particuliere camera's hangen die handig kunnen zijn voor opsporing. De beveiligingscamera's blijven tot en met 29 maart op het plein.