Op en rondom het Museumplein is het aan het begin van de middag vooralsnog rustig. Wel is er veel politie op de been. Het gebied, dat zowel het plein als omliggende straten behelst, is sinds zondag 11.00 uur aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen er preventief gefouilleerd mag worden.

Burgemeester Halsema, politie en justitie zijn alert op relschoppers. Vorige week zondag en de week ervoor liepen demonstraties uit op ongeregeldheden. Volgens de gemeente bestaat de "reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen."

Bij de gemeente is voor vandaag geen demonstratie aangemeld. Ook de afgelopen weekenden gebeurde dat niet. Toen werden in totaal 333 mensen opgepakt.

Geen van deze personen mag zich vandaag op het Museumplein begeven. "Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen. Personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein kunnen worden aangehouden."