Een 46-jarige Amsterdammer moet zich woensdag als eerste verantwoorden voor zijn rol in de rellen op het Museumplein van 17 januari. De man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en wordt berecht in een snelrechtzitting. De verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen liep uit de hand en er ontstond een confrontatie tussen de politie en demonstranten.

Bij de demonstratie waren ruim vijftienhonderd personen aanwezig. Ze hadden zich op het Museumplein verzameld om te protesteren tegen de huidige coronamaatregelen. Die demonstratie werd verboden, nadat een eerder aanbod van de gemeente om gebruik te maken van het Westerpark werd afgeslagen.

Toen mensen zich toch op het Museumplein verzamelden, werd er een noodbevel afgekondigd. Niemand mocht zich daarna nog op het plein bevinden. Na meerdere oproepen om het plein te verlaten, greep de politie in. Aanwezige relschoppers gooiden met stenen en zwaar vuurwerk naar de agenten. Ook werden politiepaarden mishandeld.

In totaal werden 143 personen gearresteerd. Het merendeel heeft een boete opgelegd gekregen. Vrijdag is er nog een snelrechtzitting. Een 36-jarige man uit Almere moet zich dan verantwoorden. Hij wordt ervan verdacht tegen het schild van een ME'er te hebben getrapt.

Vanaf maart moeten de overige verdachten voor de rechter verschijnen. Dat zal via de gewone rechtbank gaan en dus niet in een snelrechtzitting, waarbij een verdachte binnen zeventien dagen voor de rechter kan komen te staan.

Afgelopen zondag was het opnieuw onrustig op het Museumplein. Toen werden 190 personen aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien relschoppers gedagvaard. Die snelrechtzittingen zijn op 1 en 4 februari.