Meerdere Amsterdamse politici hebben met verontwaardiging gereageerd op de relschoppers die maandagavond door de Indische Buurt in Amsterdam trokken. Ondanks de aanwezigheid van de politie en de mobiele eenheid (ME) staken jongeren zwaar vuurwerk af en werden er ruiten ingegooid.

Via sociale media werd maandag opgeroepen om in de avond te komen rellen op de kruising van de Molukkenstraat en de Insulindeweg. Burgemeester Femke Halsema deed daarop een oproep richting ouders om hun jongeren binnen te houden. Opstootjes en vernielingen in de wijk konden echter niet voorkomen worden.

"Woest op de jongens die gisteren onze stad hebben gesloopt. Zondag op de Dam waren veel provincialen, maar nu onze eigen jongeren", reageert Reinier van Dantzig, de fractievoorzitter van D66, via Twitter. Hij noemt de ontwikkelingen zorgelijk, omdat de oorzaak ervan dieper ligt. "Verveling, gebrek aan kansen, werkloos, geen school."

DENK-raadslid Aysegül Kiliç vraagt zich af waar dit heen gaat en waarom er zo veel schade veroorzaakt moet worden. "Ja, het is frustrerend en niet fijn die avondklok, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Avondklokrellen gaan echt niet de oplossing zijn. Geduld en doorbijten", schrijft ze in een tweet.

"Wat een afschuwelijke beelden komen er vandaag weer voorbij. Dit heeft niets met protesteren te maken, maar heeft slechts de bedoeling om kapot te maken", schrijft raadslid Don Ceder (ChristenUnie). "Hou op met je eigen woonplaats slopen en ga naar huis."

Stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost: 'Schandalig en respectloos'

Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost, noemt de rellen van maandag "schandalig en respectloos". Volgens hem hebben omwonenden angstige momenten beleefd.

"Ondanks de heftige beelden is door goed optreden van de politie de angel er snel uit. Meerdere arrestaties. Veel omstanders zijn herkend", schrijft hij op Twitter. Volgens hem is er een "stevig gesprek" met de ouders van betrokken jongeren nodig.

De rellen in de Indische Buurt ontstonden maandag rond 20.30 uur, toen jongeren zich verzamelden rond het kruispunt van de Molukkenstraat met de Insulindeweg. De politie en ME kwamen snel in actie tegen de relschoppers, waardoor het tegen 22.00 uur alweer redelijk rustig was in de wijk.