De politie meldt maandag dat 27 van de 190 aangehouden deelnemers aan een verboden protest op het Museumplein in Amsterdam zondag nog vastzitten. De meeste arrestanten worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Onder de 27 verdachten zijn ook 7 minderjarigen. In een persbericht meldt de politie dat alle 27 arrestanten verhoord zullen worden. Uit camerabeelden zal moeten blijken wie welke rol tijdens het verboden protest heeft gespeeld.

De overige arrestanten zijn zondag in de loop van de avond en nacht vrijgelaten. Zij hebben een boete gekregen.

De politie heeft zondagmiddag een einde aan de demonstratie moeten maken. Demonstranten wilden niet vertrekken ondanks het noodbevel dat was afgekondigd. De actievoerders gooiden onder meer vuurwerk naar agenten.

Politie bekogeld met zwaar vuurwerk en straatstenen

Rond 15.00 uur werd het plein daarom schoongeveegd. De politie dreef de menigte uiteen met wapenstokken, paarden, honden en twee waterkanonnen. In de omliggende straten bleef het echter onrustig.

Een groep demonstranten verzamelde zich aan de voorkant van het Concertgebouw, waar opnieuw een waterkanon werd ingezet. In de zijstraten rond het Museumplein werd de politie bekogeld met straatstenen en vuurwerk.

De actievoerders werden daarna langzaamaan weggedreven richting de Van Baerlestraat. Rond 18.00 uur was de situatie weer onder controle, aldus de gemeente.