De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Dat werd ontruimd, maar rondom het plein bleef het lang onrustig. 190 personen werden aangehouden door de politie.

De politie begon rond 15.00 uur het Museumplein schoon te vegen en zette daarbij een waterkanon in, toen de honderden demonstranten op het plein niet vertrokken nadat er een noodbevel was afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein en uit de directe omgeving.

Het grootste deel van de actievoerders bleef staan, en sommigen gooiden zwaar vuurwerk naar de politie. De politie dreef de menigte uiteen met wapenstokken, paarden, honden en twee waterkanonnen.

Rond 15.30 uur had de politie het plein schoongeveegd, maar in de omliggende straten bleef het nog onrustig. Een groep demonstranten verzamelde zich aan de voorkant van het Concertgebouw, waar opnieuw een waterkanon werd ingezet.

In de zijstraten rond het Museumplein werd de politie bekogeld met straatstenen en vuurwerk. De actievoerders werden daarna langzaamaan weggedreven richting de Van Baerlestraat. Rond 18.00 uur was de situatie weer onder controle, aldus de gemeente.

ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg
80
ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg

'Koffiedrinken' tegen coronamaatregelen

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen van plan waren te gaan "koffiedrinken" in Eindhoven en Amsterdam. Op het Museumplein hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich. Volgens de autoriteiten waren er uiteindelijk zo'n 1.500 mensen aanwezig.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, omdat de groep die naar het plein kwam steeds groter werd en de risico's toenamen.

Vorige week kwamen er toch tweeduizend mensen naar het Museumplein om te demonstreren, nadat een protest van Nederland in Verzet op het plein was geannuleerd en verboden. De politie trad daarom toen ook op, en ook dat leidde tot flinke ongeregeldheden. Er werden toen 143 arrestaties verricht.