De Amsterdamse politie schroeft de capaciteit zondag flink op vanwege een mogelijke nieuwe demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein.

Michel Reijinga, de oorspronkelijke organisator van het protest van vorig weekend, zei dinsdag dat hij de komende zondagen op het Museumplein is om daar naar eigen zeggen "een kopje koffie te drinken".

"Dat wordt nu inderdaad een kopje koffie met elkaar drinken genoemd, maar we zijn op alles voorbereid", zegt een woordvoerder van de politie zaterdag. Reijinga zei dinsdag tegen nieuwspartner AT5 dat hij verwacht dat ook andere mensen naar het Museumplein zullen komen.

Tweeduizend demonstranten kwamen afgelopen zondag bij elkaar om tegen het kabinet en de coronamaatregelen te protesteren. Hoewel demonstreren van de gemeente Amsterdam - en uiteindelijk ook van de rechter - alleen in het Westerpark en met maximaal vijfhonderd personen mocht, kwam er toch een grote groep naar het Museumplein.

Politie met stenen bekogeld, paarden met ploertendoder geslagen

Zo'n 200 tot 250 demonstranten raakten daar slaags met de politie. Zij trokken stenen uit de grond en gooiden die naar agenten. Ook staken ze vuurwerk af en hadden ze slagwapens bij zich. Een spuitwagen van de Mobiele Eenheid (ME) stond de politie bij om de demonstranten van het plein te krijgen.

Er werden 143 personen aangehouden. Zestien van hen werden voor openlijke geweldpleging opgepakt. Volgens burgemeester Femke Halsema zijn er drie politiepaarden met een ploertendoder geslagen. Een van de paarden werd maar liefst vier keer op het hoofd geraakt.