Amsterdam heeft zich vrijdag aangesloten bij een wereldwijd verband van grote steden die zich tegen kernwapens uitspreken. De stad wil hiermee, op de dag dat het VN-verdrag tegen kernwapens in werking treedt, een signaal afgeven aan het kabinet, aangezien Nederland het VN-verdrag niet heeft ondertekend.

Locoburgemeester en wethouder Rutger Groot Wassink heeft daartoe het ICAN Cities Appeal ondertekend. In Nederland gingen Nijmegen, Groningen en Rotterdam Amsterdam al voor. De coalitie van steden die zich inzetten voor een kernwapenvrije wereld bestaat verder uit onder meer Washington, Oslo en Berlijn.

Eerder riepen de fracties van GroenLinks, Bij1, PvdA, PvdD en DENK het Amsterdamse stadsbestuur op om samen met Nederlandse steden druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om het VN-verdrag alsnog te ondertekenen en ratificeren. Naar verluidt wil Nederland het verdrag niet tekenen omdat er op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernkoppen opgeslagen zouden liggen.

"Vanaf vandaag zijn kernwapens officieel verboden en daarmee is het standpunt van de Nederlandse regering niet langer houdbaar. Wij willen samen met andere grote steden wereldwijd duidelijk maken wat wij van kernwapens vinden: kernwapens zijn immoreel en onmenselijk. Nederland moet het antikernwapenverdrag van de Verenigde Naties tekenen en zo een stap zetten naar een kernwapenvrije wereld", aldus Groot Wassink.

Andere landen die het VN-verdrag niet hebben ondertekend zijn onder meer kernmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China.