Als de avondklok komend weekend ingaat, dan worden er in Amsterdam extra agenten ingezet. Dat zei burgemeester Femke Halsema woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Opvallend is dat handhavers geen boetes mogen uitdelen, maar alleen een signaleringsfunctie hebben.

De veiligheidsregio zal de landelijke werkwijze volgen. "De eerste dagen zullen er intensieve statische en dynamische controles plaatsvinden, met extra politie op straat", zei Halsema. "Wij achten dat noodzakelijk." Ze benadrukte dat de extra inzet alleen kortstondig mogelijk is. Later moet er meer meldingsgericht gehandeld worden.

Er worden, zoals demissionair premier Mark Rutte woensdagmiddag tijdens zijn persconferentie zei, meteen boetes opgelegd bij overtredingen. Volgens Halsema is het belangrijk dat in alle gemeentes op dezelfde manier wordt gehandeld, omdat er anders een verschuivingseffect kan optreden.

Mogelijk worden er hosts en straatcoaches ingezet om mensen in de avond en nacht aan te spreken en te informeren. Datzelfde geldt voor de boa's. Zij mogen de politie tippen, maar zelf geen boetes uitdelen.