Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt woensdag geschrokken te zijn van de beweringen op sociale media dat agenten in burger, de zogenoemde Romeo's, zondag rellen op het Museumplein zouden hebben uitgelokt.

"De suggestie alleen al dat politieagenten, ambtenaren van een aanhoudingseenheid, geweld uitlokken waar hun collega's de dupe van worden en dat ze hun eigen eed en opvattingen zouden schenden, is bedroevend", zei Halsema tijdens de gemeenteraadsvergadering. "Ik vind het ook verfoeilijk, neem er op elke manier afstand van."

Halsema vertelde dat er niet één, maar drie politiepaarden met een ploertendoder zijn geslagen. Een van de paarden werd maar liefst vier keer op het hoofd geraakt. Ze zei dat er ook steeds meer bekend wordt over de identiteit van de verschillende demonstranten.

De burgemeester is niet te spreken over de rol van organisator Michel Reijinga, die niet in het Westerpark wilde staan. "Er is hem aangeboden om met mij te praten, maar dat voorstel heeft hij afgeslagen. Hij heeft, enigszins verhuld, wel opgeroepen om naar het Museumplein te komen. Dat is buitengewoon jammer. Hij heeft geen verantwoordelijkheid genomen."

Reijinga wil zondag naar Museumplein om 'koffie te drinken'

Reijinga wil zondag weer op het Museumplein staan, naar eigen zeggen om koffie te drinken. Daarnaast wordt er op het socialemediakanaal van Viruswaarheid opgeroepen om zondag naar het Museumplein te komen.

Halsema zei dat er geen demonstratie is aangevraagd. De gemeente, de politie en justitie bekijken nog welke maatregelen er genomen kunnen worden. "Als die daartoe leiden dat het mensen ontmoedigt, dan zullen we ze natuurlijk bekendmaken."