Maurice van den Bosch, de bestuursvoorzitter van het OLVG in Amsterdam, heeft zich dinsdag op sociale media kritisch uitgesproken over de invoering van een avondklok in Nederland. Het kabinet besluit daar woensdag hoogstwaarschijnlijk over, maar volgens Van den Bosch is het maar de vraag of die avondklok de juiste oplossing is.

De avondklok moet er volgens de experts van het Outbreak Management Team (OMT) voor zorgen dat het aantal contacten tussen mensen verder daalt. Dat is belangrijk met het oog op de besmettelijke Britse coronavariant, die bezig is aan een opmars binnen Nederland. Volgens Van den Bosch is over dat 'oprukken' van de nieuwe virusvariant nog maar weinig bekend.

In een tweet deelt hij een grafiek van het aantal nieuwe coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de daar wijdverspreide Britse variant laten data zien dat er sprake is van een dalende trend in het aantal nieuwe besmettingen.

Een kanttekening is wel dat de coronaregels in het VK nog weer wat strenger zijn dan in Nederland. Zo mogen veel Britten hun huis alleen uit om boodschappen te doen of om een rondje hard te lopen in hun buurt. Overtreding van die richtlijnen kan beboet worden. In Nederland is dat niet het geval.

Van den Bosch zegt zich aan te sluiten bij een oproep van de voorzitter van De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, Jet Bussemaker. De voormalige minister van Onderwijs zei dinsdag dat er bij het nemen van coronamaatregelen, zoals de avondklok, meer gekeken moet worden naar de impact daarvan op de gehele samenleving.

De bestuursvoorzitter van het Amsterdamse stadsziekenhuis plaatste zijn bericht ook op LinkedIn, maar daar werd het bericht verwijderd. Zijn verhaal zou in strijd geweest zijn met de communityrichtlijnen van het platform. Later werd het bericht toch weer online gezet.