De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het gedrag van de demonstranten die zondag op het Museumplein stonden en zich tegen de politie keerden onacceptabel. Bovendien nam het gevaar voor de volksgezondheid volgens Halsema toe doordat de coronaregels niet werden gevolgd.

Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester dinsdagavond in een brief aan de gemeenteraad. Ze laat zich voor het eerst sinds zondag publiekelijk uit over de demonstratie, die op deze locatie niet mocht plaatsvinden en uitliep op rellen.

In de brief concludeert Halsema dat organisator Michel Reijinga zijn achterban "niet actief en transparant informeerde en corrigeerde" over het feit dat de demonstratie alleen in het Westerpark mocht plaatsvinden. Volgens de burgemeester zette hij zondagochtend een video online waarin hij, terwijl hij in de omgeving van het Museumplein stond, "mensen aanmoedigde koffie te komen drinken".

De eerste demonstranten waren er al rond 12.15 uur. Agenten hebben hen gevraagd te vertrekken, maar hadden "beperkte invloed" op de groep. Rond 13.30 uur was de groep een stuk groter en waren de eerste spandoeken en vlaggen te zien. "Aanwezigen hielden zich daarbij niet of nauwelijks aan de 1,5 meter afstand", aldus Halsema. Ook werden er groepsknuffels gegeven.

Om 14.00 uur werd gecommuniceerd dat iedereen het Museumplein af moest en om 14.45 uur kwam de Mobiele Eenheid in actie. Halsema laat weten dat de demonstranten zich fysiek en verbaal tegen de politie keerden en met stenen naar agenten en paarden gooiden. "Het voortduren van deze gedragingen en het toenemende risico voor de volksgezondheid was voor de driehoek onacceptabel."

Halsema laat tot slot weten dat de politie geconfronteerd is met "onbegrip, tegenwerking, agressie en uiteindelijk geweld". "Samen met mijn partners in de driehoek wens ik te benadrukken dat de politiemensen onder deze moeilijke omstandigheden humaan, gedisciplineerd en gedecideerd hebben opgetreden."