De gemeente Amsterdam is meer geld dan verwacht kwijt aan investeringen in het warmtenet, dat nu nog deels van het Afval Energie Bedrijf (AEB) is. Het extra geld is volgens het stadsbestuur nodig omdat er meer woningen op stadsverwarming aangesloten gaan worden.

Het stadsbestuur is van plan om het AEB dit jaar te verkopen. Eerder werd al bekend dat de gemeente om die reden voor 73 miljoen euro het deel van Westpoort Warmte van het AEB overneemt. Westpoort Warmte beheert het netwerk van stadsverwarming.

De gemeente laat maandag weten dat gebleken is dat er "extra investeringen" nodig zijn. Het netwerk van stadsverwarming wordt namelijk groter. Daarom moet de zogeheten financieringsfaciliteit verhoogd worden van 105,8 miljoen euro naar 155,8 miljoen euro. Omdat het stadsbestuur de helft van Westpoort Warmte wil overnemen, zal de helft van de extra investering voor rekening van de gemeente komen. Het gaat dan om 25 miljoen euro.

De gemeenteraad wordt in februari gevraagd om akkoord te gaan het voornemen om AEB te verkopen, het overnemen van de helft van Westpoort Warmte en de extra investering van 25 miljoen euro. Een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck laat weten dat er al gesproken is met Vattenfall over de extra investering. "Hiermee wordt verdere groei van het warmtenet mogelijk gemaakt."

Wethouder: Alle seinen voor verkoop op groen

Vorig jaar werd het voornemen van de gemeente om het AEB te verkopen al bekend. Inmiddels lijkt de kans dat de Europese Commissie akkoord gaat groter. Volgens wethouder Victor Everhardt staan "alle seinen op groen".

De afvalverbrander moest in 2019 nog gered worden van een faillissement. Recyclebedrijf Beelen was daarna van plan het AEB te kopen, maar de meerderheid van de wethouders wilde dat niet. Het leidde tot het vertrek van toenmalig wethouder Udo Kock. Later werd wel geprobeerd om het AEB onder te brengen bij de Noord-Hollandse publieke afvalverwerker HVC, maar dat mislukte.