De Amsterdamse moskee Al-Kabir aan de Weesperzijde in stadsdeel Oost roept bezoekers op om tijdens de jaarwisseling niet de straat op te gaan. De moskee spreekt zelf van een noodoproep.

"Wij willen u en uw kinderen vragen om de komende dagen en met name met Oud en Nieuw zeer voorzichtig te zijn en geen vuurwerk af te gaan steken", schrijft de moskee in een bericht op Facebook. "Blijf thuis tijdens Nieuwjaarsnacht."

De oproep is vooral gericht op jongeren. "Wij willen graag de zorg zoveel mogelijk ontlasten. Ook willen we de brandweer en politie geen extra werk bezorgen."

Ook stuurt de moskee vrijwilligers op pad die door diverse Amsterdamse buurten zullen surveilleren om de rust te bewaren. "Samen zorgen we voor een kalme Nieuwjaarsnacht", aldus de moskee.

In het hele land geldt een verkoop- en afsteekverbod voor vuurwerk. Dit moet ervoor zorgen dat er zo min mogelijk vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis belanden. De enige uitzondering op het afsteekverbod is het gebruik van zogeheten categorie F1-vuurwerk. Dit is vuurwerk dat het hele jaar mag worden gebruikt, zoals sterretjes, (kleine) grondbloemen en Bengaalse fakkels.