Het OLVG in Amsterdam heeft sinds dinsdagochtend een derde intensive care. De extra locatie in Oost is geopend vanwege de oplopende ic-opnames in de stad en de regio. Het moet de druk op de andere twee ic's van het ziekenhuis verlichten.

Dat meldt de voorzitter van de raad van bestuur, Maurice van den Bosch, op Twitter.

Dinsdagochtend meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat veel ziekenhuizen geen ruimte meer hebben om acute zorg te verlenen. Dit komt door het oplopende aantal coronabesmettingen en het tekort aan zorgpersoneel. De "kritisch planbare zorg" waar het om gaat, zijn behandelingen zoals chemokuren.

Een woordvoerder van het OLVG zegt dat de acute zorg daar op dit moment nog doorgaat. "Het blijft echter wel een uitdaging om deze zorg te kunnen blijven bieden, omdat de situatie nog altijd zeer nijpend is en capaciteit een grote uitdaging."

De nieuwe IC-locatie in het OLVG Oost moet de situatie onder controle houden. Het personeel kan op deze manier efficiënter worden ingezet. "Daarnaast wordt de capaciteit op de cohortafdelingen opgeschaald", zegt de woordvoerder. De drukte heeft nog geen invloed op de operatiekamers, omdat veel afspraken al waren uitgesteld.

Bij Amsterdam UMC niet opschalen bedden, wel personeelstekort

Een woordvoerder van het Amsterdam UMC meldt dat het afschalen van de acute zorg bij hen ook nog niet aan de orde is. Voor nu lukt het nog om deze zorg te verlenen, maar "het piept en het kraakt", laat een woordvoerder weten.

Hoewel het ziekenhuis vooralsnog genoeg bedden en ruimte voor patiënten heeft, en dus ook niet hoeven op te schalen met het aantal bedden, wordt wel met personeelstekorten gekampt. Als de ziekenhuisopnames nog verder oplopen, ontstaat er een zorgelijke situatie, zegt de woordvoerder.