Vanaf 18 januari wordt er in de RAI in Amsterdam begonnen met het vaccineren van mensen uit de regio tegen het coronavirus, zo laat de GGD dinsdag weten.

De overheid meldde eerder al dat er op 18 januari op "drie centrale locaties" begonnen wordt met vaccineren, die datum is voor de RAI dus nu definitief. Naast de teststraten die daar zijn, wordt een vaccinatielocatie gemaakt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft maandag groen licht gegeven voor de toelating van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Omdat het vaccin van Pfizer in grote verpakkingen geleverd wordt en op lage temperatuur bewaard moet worden, is het niet goed geschikt om op veel locaties (zoals verpleeghuizen en instellingen) tegelijkertijd toe te dienen. De zorgmedewerkers worden daarom op de centrale locaties gevaccineerd.

Elders in Nederland wordt naar verwachting tien dagen eerder, op 8 januari, al de eerste coronavaccinatie gezet. "De periode tot 18 januari gebruiken het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de GGD's om het proces goed te regelen", laat de GGD weten.