De webwinkel van boekhandel Athenaeum is maandag slachtoffer geworden van een ddos-aanval. Klanten konden hierdoor urenlang geen bestellingen plaatsen.

Vanwege de coronamaatregelen heeft de boekhandel alle winkels moeten sluiten. In totaal heeft Athenaeum vijf vestigingen in de stad, hoofdzakelijk in het Centrum en Zuid. Alle inkomsten worden op dit moment online en met telefonische bestellingen verdiend.

"Onze webhost vertelde dat er veel bots op de site waren. De server kon al die activiteit niet meer aan en moest daarom opnieuw worden opgestart", legt directeur Caroline Reeders uit.

Uiteindelijk is de website uren uit de lucht geweest. "Meer boekhandels hadden er last van, omdat we bij dezelfde webhost zitten. We hebben geen idee waar het vandaan komt. Het hoeft niet per se kwaadaardig of met opzet gedaan te zijn, zo is ons verteld."

Nu Kerst nadert, worden er veel boeken verkocht. Maandag werden er bij Athenaeum in totaal twintig zakken vol met boeken aan de post meegegeven, boven op de bestellingen die het Centraal Boekhuis voor de winkels afhandelt.

Reeders probeert de ddos-aanval op een positieve manier te bekijken. "We liepen nog achter met het verwerken van de weekendbestellingen. Die konden we toen wel mooi wegwerken. Ik hoop vooral dat de winkels snel weer open kunnen."