Burgemeester Femke Halsema gaat geen uitzondering maken voor cabaretier Youp van 't Hek, die zijn oudejaarsconference in Carré graag voor 250 toeschouwers wil spelen. Dat zegt ze vrijdagavond tegen nieuwspartner AT5.

Van 't Hek vreest dat een optreden voor maximaal dertig toeschouwers, zoals nu de regel is, niet gaat werken. "Voor een goede televisie-uitzending heb je iets méér nodig dan dertig man" zei van 't Hek eerder. "In theaters wordt zó goed opgelet, de regels worden zó goed nageleefd. Ik hoef geen vol Carré. Maar met 250 mensen komt er een lach, dat is voor beide partijen - de cabaretier en de mensen in de zaal - goed te doen."

De cabaretier stelde zelfs voor om de voorstelling in Carré als kerkdienst te bestempelen. Halsema: "Ik vond 'm goed gevonden, en ik moest er ook om lachen en ik begrijp het, maar gelukkig heeft de premier al gezegd dat dat niet kan."

"Het barst van de toneelgezelschappen, cabaretiers, de muziekgezelschappen in de stad die allemaal hetzelfde verlangen hebben" vervolgt de Amsterdamse burgemeester. "Gelukkig heeft Youp van 't Hek nog het grote voordeel dat hij zijn show ook op televisie kan laten zien en daarmee een groot publiek kan bereiken. Dat heeft hij voor op een heleboel andere cabaretiers, op heel veel andere toneelgezelschappen."

"Als ik een uitzondering maak, dan staan terecht alle andere instellingen, alle andere cabaretiers, alle andere toneelgezelschappen bij mij voor de deur. En ook Youp van 't Hek zal begrijpen dat dat niet kan."