De gemeente Amsterdam ziet voorlopig af van een kort geding tegen de start-up Parkeerwekker. Met die app kun je voorkomen dat je een parkeerboete krijgt en de gemeente vindt dat "onwenselijk".

Wie de app gebruikt, krijgt tegen een kleine betaling een berichtje als er een scanauto van de gemeente langs is gereden. Je hebt dan nog vijf minuten de tijd om toch te gaan betalen. De gemeente vindt dat de onderneming zich schuldig maakt aan privacyschending en aanzet tot belastingontduiking.

"Ik vind dat wel een heel negatieve benadering van de gemeente", zegt Luis Roman namens Parkeerwekker. "Wij helpen gewoon mensen die vergeten zijn om de meter aan te zetten." Roman zegt ervan overtuigd te zijn dat mensen wel willen betalen, maar er soms niet aan denken.

Halverwege november dreigde de gemeente met een kort geding als Parkeerwekker niet binnen zeven dagen zou stoppen. Woensdag besloot de gemeente toch om geen kort geding aan te spannen. Een woordvoerder laat weten eerst in gesprek te willen gaan.

"Als er uit goed gesprek een oplossing gevonden kan worden, heeft dat de voorkeur boven een juridische procedure. Als dat niets oplevert, volgen daarna alsnog juridische stappen", aldus de woordvoerder.