De gemeente Amsterdam heeft een breed herstelplan aangekondigd voor de cultuursector in de stad. Het herstelplan 2021 moet meehelpen aan het behoud van banen, het aanmoedigen van cultuurbezoek en het geven van ruimte aan de sector om zich aan te passen aan de coronamaatregelen.

Het gaat om het tweede steunpakket voor de cultuursector. Eerder werd uit de 50 miljoen van de gemeentelijke noodkas 17 miljoen euro vrijgemaakt. Het bedrag moest een deel van de verliezen compenseren waar culturele instellingen vanwege de coronacrisis mee te maken krijgen.

Tot nu toe hebben 62 instellingen een extra bijdrage kunnen krijgen van in totaal 11,3 miljoen euro. Het overgebleven bedrag van 5,7 miljoen gaat mee naar 2021 en wordt onderdeel van het herstelplan voor volgend jaar. Dit wordt een aanvulling op het budget van 15,7 miljoen euro dat vanuit het Rijk voor de Amsterdamse cultuursector vrijkomt.

De gemeente meldt dat het resterende bedrag uit de noodkas en de financiële bijdragen van het Rijk de ergste nood in de cultuursector moeten verlichten, maar schrijft er direct bij dat dit niet genoeg zal zijn om iedereen te helpen. "Amsterdam blijft het gesprek voeren met het Rijk en de provincie voor extra steun."