Volgens de gemeente Amsterdam was de drukte in de winkelstraten dit weekend "beheersbaar", omdat er verschillende maatregelen getroffen zijn. Toch worden Amsterdammers opgeroepen om de komende tijd "extra op te letten".

De drukte had vooral te maken met Black Friday: een dag die wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen.

Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteerden veel winkels met grote aanbiedingen en kortingen. Ook dit weekend waren er nog veel acties, waardoor het druk was in de winkelstraten.

Volgens de gemeente is er van tevoren rekening gehouden met extra drukte vanwege Black Friday. Er zijn daarom "verschillende maatregelen klaargezet". Daarbij zou ook rekening gehouden zijn met het belang van ondernemers.

Uiteindelijk heeft de gemeente iedereen opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen. Ook is er op verschillende plekken voor gekozen om eenrichtingsverkeer in te stellen.

"Ik kijk terug op een weekend waarin ondernemers, handhavers en agenten goed hebben samengewerkt", zegt burgemeester Femke Halsema. Volgens haar "blijft Amsterdam gastvrij en moeten winkeliers hun klanten kunnen ontvangen".

"Maar ik verwacht ook dat bezoekers de komende weken rekening houden met mogelijke drukte en wegblijven of weggaan als er te veel mensen bij elkaar komen", vervolgt ze.

De gemeente roept daarom roept iedereen op om tijdens de drukke decembermaand extra op te letten. "Kom zoveel mogelijk doordeweeks naar de binnenstad, kom vroeg op de dag, of doe inkopen in je eigen buurt."