Voor de 83-jarige vrouw die vorige week werd beroofd in haar woning in de Amsterdamse Rivierenbuurt is een inzamelingsactie gestart. Bastiaantje van Bockel raakte bij de beroving haar paspoort, waardevolle familiefoto's en 5.000 euro aan spaargeld kwijt. Update: Rond 14.30 uur is het streefbedrag van 5.000 binnengehaald. Gulle gevers worden opgeroepen vooral te blijven storten.

Buurtbewoner Jos Wiersema is de initiatiefnemer van de crowdfundingactie.

Van Bockel, die bedlegerig en een hartpatiënt is, verwachtte vorige week woensdagochtend iemand van de thuiszorg. Om die reden opende ze de deur nietsvermoedend met een knop. Maar in plaats van de thuiszorgmedewerker stond er ineens "iemand van de gemeente" in haar woning.

"Hij zei dat ik uit bed moest komen voor een gaslek en vroeg of ik waardevolle spullen in huis had, voor de verzekering", zegt Van Bockel. "Ik zei dat er weinig te verzekeren viel, alleen een tas die naast mijn bed staat. Voor de rest heb ik niets van waarde."

Na die opmerking kwam de dader in actie. "Hij zei dat het gaslek daar moest zitten en toen dook hij over mijn bed heen, ter hoogte van mijn kussen. Ik zei: weg, weg jij! Maar ik kon niet zien dat hij mijn tas weggriste. En toen rende hij de deur uit."

Van Bockel belde meteen de politie. Ze heeft aangifte gedaan, maar ontving een paar dagen later een brief waarin staat dat de zaak niet verder wordt onderzocht. Een politiewoordvoerder laat desgevraagd aan nieuwspartner AT5 weten dat er "geen opsporingsindicatie is". Er zijn dus te weinig aanknopingspunten.

Volgens het slachtoffer ging het om een witte man van tussen de vijftig en zestig jaar met grijs haar en een normaal postuur. De politie kreeg vorige week dinsdag ook al een soortgelijke melding over een man die had geprobeerd een oudere vrouw op te lichten in de Maasstraat, niet ver van de straat waar Van Bockel woont. Ook deze man sprak over een gaslek.