Zo'n duizend bewoners in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West hebben inmiddels een petitie getekend tegen de plannen van verkeerswethouder Sharon Dijksma om Sloten en Nieuw-Sloten autoluw te maken. Vooral het afsluiten van de Sloterweg voor doorgaand verkeer stuit op verzet.

Vooral tijdens de ochtend- en avondspits is het druk op de smalle Sloterweg. Dagelijks rijden er zo'n vijftienduizend auto's over de weg en dat levert volgens buurtbewoners onveilige situaties op. Ook wethouder Dijksma vindt het er veel te druk.

Om die reden wil de wethouder dat de weg alleen nog toegankelijk wordt voor bestemmingsverkeer. Op vier punten worden camera's geplaatst om overtreders te beboeten. Het doorgaand verkeer moet omrijden via onder meer de Plesmanlaan en de Johan Huizingalaan, maar dat is niet de oplossing waar veel bewoners van Nieuw-West op hoopten.

Ook wil Dijksma van de rotonde bij de Baden Powellweg, de Vrije Geer en de Plesmanlaan een T-splitsing maken, met een afslagverbod naar de Sloterbrug. Ook dat plan kan niet op bijval rekenen van de actievoerders.

De plannen van Dijksma voor een autoluw Sloten en Nieuw-Sloten werden begin deze maand met de gemeenteraad gedeeld. De actievoerders vinden ook dat er iets gedaan moet worden aan de veiligheid op de Sloterweg, maar niet zo ingrijpend als Dijksma wil.