Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft plannen ingediend bij het Rijk voor de bouw van twintigduizend betaalbare woningen in en rond Amsterdam. MRA vraagt nu om 100 miljoen euro uit de pot Rijks Woningbouwimpuls om de bouw te versnellen.

In totaal gaat het om tien losse projecten in de hele regio. Het grootste aantal woningen, waarvan de bouw met het geld versneld zou moeten worden, ligt in Amsterdam. Het gaat om 4.166 woningen in het Hamerkwartier en nog eens 4.147 woningen op IJburg II. Maar bijvoorbeeld ook 2.157 woningen in Amstelveen en 603 woningen in Hilversum moeten met de bijdrage van het Rijk sneller gebouwd kunnen worden.

"De tekorten aan betaalbare woningen in onze regio zijn enorm. Met een gemiddelde bijdrage van ongeveer 5.000 euro per woning uit de bouwimpuls, kunnen we de bouw van bijna twintigduizend betaalbare woningen versneld voor elkaar krijgen", aldus Laurens Ivens, wethouder wonen.

Hoewel de ingediende projecten over de regio verspreid liggen, delen ze bepaalde randvoorwaarden. Het gaat in alle gevallen om woningbouwprojecten in binnenstedelijk gebied en dicht bij openbaarvervoerlocaties.