Het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) heeft cultuurwethouder Touria Meliani gevraagd om 6,5 miljoen euro aan financiële steun.

De clubs en poppodia zijn inmiddels al meer dan acht maanden dicht. Voor ruim de helft van de clubs dreigt een sluiting als er niet snel iets gebeurt.

"Gemiddeld lijden de clubs zo'n 40.000 euro per maand verlies", vertelt Rob de Jong van Club NYX in de Reguliersdwarsstraat in het centrum. Hij is een van de 25 leden van OAC.

De 4.000 euro die ze in de eerste drie maanden kregen van de gemeente, was slechts een schijntje, zeggen ze. Wethouder Meliani kijkt nu of ze iets van het geld uit het tweede steunpakket van het Rijk voor cultuur kan besteden aan de nachtcultuur.

Volgens De Jong heeft de gesubsidieerde cultuur veel hulp gekregen. Zo werd de subsidie van de Melkweg verdubbeld en daarnaast kregen ze overheidssteun zoals de TVL en NOW. Ook kregen ze vanuit de gemeente opdrachten waaruit extra inkomsten kwamen waardoor ze in staat waren te innoveren.

Meliani wil kijken naar de mogelijkheid om clubs iets te laten organiseren op grote veilige buitenlocaties zodra er versoepelingen komen. Wat dat inhoudt en waar dat is, kon haar woordvoerder nog niet zeggen.

Volgens De Jong is sneltesten de oplossing. "Bij sneltesten kun je straks mensen veilig in een club binnenlaten, en gezien het weer is dat denk ik beter dan met z'n allen in een bos gaan staan."